Çocuklar için yatak seçimi herkes için farklı olduğu kadar çocuklar için de son derece önemli bir konudur çünkü çocukların vücuduna ve iskelet yapılarına uygun yatakların belirlenmediği durumlarda gelişimleri kadar çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu açıdan 2-7 yaş arası çocuklar yatak seçiminde hassas davranılması gereken bir yaş aralığını temsil etmektedir. Bu yaş aralığı, fiziksel ve içsel gelişiminin diğer dönemlere göre daha hızlı olduğu bir dönem olduğu için başlangıç kazanımlarını iyi değerlendirmeleri önemlidir.
Çocuklar İçin Doğru Yatak Seçiminin Önemi
2-7 yaş arası çocuklar için yatak seçimi, olgunlaşmamışlık dönemini daha önce bırakarak daha fazla hareket ettikleri ve aynı zamanda hızlı geliştiği bir döneme girerler. Bu yaş, iskelet sistemlerinin fiziksel özelliklerine bağlı olarak daha da geliştiği, emeklemeye başladıkları ve yürüyebilecekleri bir dönem olduğundan, kemik yapılarının dikkatli bir gelişme göstermesi büyük önem taşır. Aynı şekilde, gündüzleri daha aktif oldukları için özellikle geceleri uyumaya devam etmek önemlidir. Yine de gece olduğu kadar gündüz de uykuya ihtiyaçları olduğundan, her koşulda huzurlu, rahatlatıcı ve vücutları için iyi yataklar seçmek önemlidir.
Bu aşama fiziksel gelişim açısından gerçekten önemlidir. 2 yaşından itibaren çocuklar gün içinde daha aktif olmaya başlar ve meraklarının bir sonucu olarak sayısız etkiye ilgi gösterirler. Bu ilgi onları daha hareketli ve enerjik yapmanın yanı sıra kas-iskelet sistemlerinin gelişimini de destekler. Özellikle omuriliğin doğru ve doğal pozisyonunu alarak gelişebilmesi için desteklenmesi gereken vücut yapıları yanlış yatak seçimi sonucu duruş bozukluklarına neden olabilmektedir. Özellikle çocuklar için son derece olumsuz koşullara sahip olan yaylı çocuk yatakları benzeri modellerin kullanılması iskelet sistemi üzerinde baskı oluşturmakta ve aynı zamanda doğal pozisyon almasını engellemektedir. Böyle bir durumda 2-7 yaş grubundaki çocuklar için yatak seçimi yanlış yönlendirildiği için, yaylı çocuk yatakları, çene şeklinin doğal pozisyonuna uyum sağlamada rahatsız edici durumlara neden olabilir. Aynı zamanda kas yapıları daha yeni şekillenmeye başladığı için yatak hem ağırlıklarını desteklemesi hem de yatak içinde eşit olmayan bir şekilde dağılması açısından önemlidir. Ancak bu, eğer duymazlarsa renkli deneysel sorunlara yol açabilir. Gündüz aşırı eforu nedeniyle uyku sırasında kaslara.
Aynı zamanda fiziksel özelliklerin yanı sıra içsel gelişim için de bu aşamaya dikkat edilmelidir. Çocukların sağlıklı bir iç gelişim elde edebilmeleri için aktif uyku evresi olarak adlandırılan REM evresinin iyi tamamlanması gerekir. Aktif uyku evresi, gün içinde öğrenilen tüm bilgilerin sonsuz kazanca dönüştüğü bir evreyi temsil eder. Yine de bu aşamaya müdahale edildiğinde çocukların bilişsel kazanımları eksik olabilir. Bu aşama aynı zamanda gerçekten hassas bir aşama olduğundan, araya girmemek gerçekten önemlidir, çünkü hızla bozulan aşamadır ve uyku sırasında tekrar girmesi kolay değildir. Bunu veremeyen yanlış çocuk yatakları çocukların bilişsel gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.
Çocuklar İçin Yatak Seçimi Önemli Noktalar
2-7 yaş arası çocukların sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için yatak seçiminde dikkatli ve özenli olmak gerekir. Bu doğrultuda çocuklar için yatak seçimi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar;
- Yatak seçerken fiyatından çok, çocuğunuzun uyku ihtiyacını karşılayabilecek özelliklerine dikkat edilmelidir. Özellikle bu yaş aralığı onların gelişimi için gerçekten önemli olduğu için, sağlıklı bir fiziksel ve içsel gelişim göstermelerini sağlayacak bir yatak seçmek önemlidir. Yatak vücudu desteklemeli, kas yapısının gelişmesine katkı sağlamalı, konforlu ve aseptik özelliklere sahip olmalıdır.
- Doğal bileşenlere sahip olduğuna dikkat edilmelidir. Doğal içeriği olmayan yani sentetik koli olmayan yataklar, çocuğunuzun gelişimi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Romano Dizayn çocuk karyolası modelleri tamamen doğal içeriği ile çocuklarınıza üstün bir dinlenme deneyimi sunar. Doğal içeriğiyle öne çıkan çocuk yatakları, hindistan cevizi lifi, lateks veya doğal pamuk kıl benzeri donanımlarla çocuklarınıza doğanın gücünü ve rahatlığını veriyor. Sentetik içerikli yataklar hem kaliteli uyumalarına yardımcı olur hem de 2-7 yaş arası çocukların ciltleri daha hassas olduğundan ciltlerinde büyük problemler yaratır. Yeşilimsilik, şişlik veya kaşıntı benzeri rahatsızlıklara neden olan sentetik içerikli yataklar, parçalanmak için ideal uyku düzenini oluşturur. Doğal malzeme sürekliliği ile de ön plana çıktığı için gerçekten uzun yıllar kullanıma uygundur.
- İdeal sertlikteki yatağı seçmek gerekir. 3 yaşına kadar gerçekten yumuşak yataklarda uyumak, çenelerinin düzgün gelişmesine yardımcı olabilir. Bu bakımdan, genel inanışın aksine, çocuklar için yatak seçimi en önemli kurallardan biri de gerçekten yumuşak yataklar tercih edilmemelidir. Orta sertlikte yataklar çocukların vücutlarına daha iyi destek vererek daha rahat uyumalarını sağlar. Çocuk yatağı modelleri arasında yer alan lateks ve Hindistan cevizi lifi benzeri donanımlar, vücut ağırlıklarının yatağın her tarafına eşit dağılmamasını sağlayarak çocukların huzurlu ve kanıtlayıcı uykusuna muazzam bir katkı sağlıyor. Yine de bahar çocuk karyolaları, doğal duruşu sağladığı ve renkli rahatsızlıklar doğurduğu için çocuklarınız için tercih etmemeniz gereken yatak modelleridir.
- Yatağın hava geçirgen yapıda olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle çocuklarda uyku sırasında terlemeye bağlı olarak terleme ve uykunun kesilmesi sık görülür. Böyle bir durum uyku kalitelerini düşürmenin yanı sıra onları huzursuz edebilir. Lateks veya hindistan cevizi lifi benzeri donanımların kullanıldığı yataklar, doğal klima görevi görür ve yatağın şık sıcaklık değerlerinde olmasını sağlar. Uyku sırasında terleme, yatağın kendini ifade eden bir yapıda olmadığı, yani vücut ısısının yatağa hapsolduğu durumlarda meydana gelir. Bu, sıcaklığın yükselmesine ve uyuyan kişinin terlemesine neden olur. Öte yandan, havadar şilteler ısıyı hapsetmeye yardımcı olur ve ayrıca ferah bir dinlenme yüzü verir. Aynı zamanda hava geçirgen yapıları bakteri, toprak, mantar ve toz gibi küçücük maddelerin yatak içinde şekillenmesine yardımcı olarak daha sağlıklı ve daha aseptik bir yatak oluşmasını sağlar. Özellikle alerjen algısı olan çocuklar için yatak seçimi benzer yatakların seçilmesi büyük önem taşımaktadır.
- Temizlemesinin kolay olduğu unutulmamalıdır. Çocuklar zamanlarının büyük bir kısmını yatakta geçirdikleri için yemek yeme, oyun oynama veya diğer sebeplere bağlı olarak yatakları kirlenebilir. Düşük kaliteli malzemelerden üretilen yataklar kolay temizlenebilir bir yüz sunmadığı için kir ve benzeri lekelerin birikmesine neden olabilir ve çocuğunuzun sağlığı için olumsuz özellikler gösterebilir.
En değerli varlıklarımız olan çocuklar için yatak seçimi gibi önemli bir konuyu ele aldık. Umarız bu önemli konu hakkında detaylı bilgi edinmişsinizdir. Diğer yazılarımızı da incelemek isterseniz buradan gidebilirsiniz.